diumenge, 2 de febrer del 2014

Portals educatius

La segon entrada d'aquest tema consisteix en indicar la navegació que he fet per diferents portals educatius oferits (EDU3, EDU365, XTEC).

Abans d'endinsar-nos a realitzar la tasca, m'agradaria incloure una definició de PORTAL EDUCATIU, per a que siga el nostre punt de partida. 


Segons Aquil·les Bedriñana (Técnicas e indicadores para la evaluación de portales educativos en Internet. Aquiles Bedriñana Ascarza. Rev. en el Tercer Milenio. Facultad de Ciencias Administrativas, UNMSM (Vol. 7, nº 14, Lima, noviembre 2005), els portals educatius són espais web que ofereixen múltiples serveis als membres de la comunitat educativa (professors, alumnes, gestors de centres i famílies), tals com: informació, instruments per a la cerca de dades, recursos didàctics, eines per a la comunicació interpersonal, formació, assessorament, entreteniment, etc.
  • EDU3.CAT: és un portal educatiu que inclou vídeos de temàtica variada i organitzats per àrees: ciències naturals, ciències socials, educació artística, educació física, llengües i literatura, matemàtiques, tecnologia i tutoria.
  • EDU365.CAT: És el servei d'Internet que el Departament d'Ensenyament posa a disposició de tot l'alumnat de Catalunya, les famílies i l'escola en general. El portal ofereix informació curricular per a primària, secundària, batxilletat i formació professional, un escriptori digital per als alumnes de primària i secundària (eines de treball per a l'estudi i l'aprenentatge), miniunitats didàctiques, eines de suport per als estudiants de més de 16 anys i encara més serveis. 
Aquesta pàgina està organitzada per etapes: INFANTIL, PRIMÀRIA, ESO, BATXILLERAT i FORMACIÓ PROFESSIONAL. Quan cliquem en una d'elles, podem elegir l'àrea sobre la qual volem treballar. 
Aquest portal és el que més m'agrada perquè ofereix un gran nombre de recursos que podem fer servir a les nostres aules. A més, treballar en Internet amb els alumnes pot ser molt beneficiós per a ells ja que permet que cada alumne puga treballar segons el seu nivell, escollint aquelles activitats que s'ajusten més al seu ritme i gustos. També els resulta molt motivador lperquè s'acompanya tot amb imatge i so... i ja se sap... estem en l'era de les TIC!
Per exemple, per a mostrar-vos-ho, he seleccionat l'etapa de primària i l'àrea de llengua catalana. Trobem els següents recursos per a accedir (entre d'altres):

  • XTEC: La XTEC proporciona un ventall ampli de continguts, propostes i serveis per a tot el sector educatiu: centres docents, professorat i alumnat. És una eina de treball per a millorar la qualitat de l'ensenyament a tot Catalunya i estimular l'aprenentage amb Internet i les noves tecnologies.
Per mostrar-vos la recerca que he realitzat, vos adjunte aquesta captura de pantalla: "Psicopedagogia" per al nivell d'Educació Primària i per a totes les àrees: un total de 12 resultats diferenciats segons siguen vídeos, documents, pàgines web o escrits. 

A més, l'apartat "D'interès" també té accés a altres pàgines web sobre diferents aspectes educatius: "Competències básiques", "Suport Escolar Personalitzat", "Programa intensiu de millora", "L'impuls de la lectura", "Projecte de convivència" i "Atenció a la diversitat". 

M'agradaria aportar la direcció de més portals educatius per si vos resulta del vostre interès: 
  • Estudiar a Catalunya: Portal temàtic que engloba els prop de 400 estudis que ofereix el Departament d'Educació, recull tots els centres educatius on es poden cursar i els tràmits relacionats. Les aportacions més destacades d'aquest web són el cercador d'estudis i els recursos d'orientació per a l'alumnat. S'estructura en quatre grans blocs: estudis, preinscripció, orientació i homologació.
  • Edualter: Xarxa de recursos sobre educació per la pau, el desenvolupament i la interculturalitat, amb materials pedagògics, bibliografia i una selecció de pel·lícules. També conté un directori de persones i grups que treballen en aquest àmbit. Inclou una secció d'actualitat i agenda.
  • Educaweb.com: Aquest portal especialitzat en educació i formació, d'àmbit estatal, és un cercador complet que permet accedir a recursos sobre estudis, cursos, beques, centres i més temes relacionats amb el món de l'educació. Ofereix informació i orientació acadèmica i professional, notícies i guies temàtiques. 
  • Educared.net: Portal impulsat per la Fundación Telefónica que aplega la comunitat educativa espanyola –professorat, alumnat, famílies i centres– d'ensenyament primari, secundari, batxillerat i cicles formatius de grau mitja. La web ofereix recursos pedagògics, classificats segons matèria i nivell, projectes de formació, eines i serveis.
  • Portal d'educació de la Unesco: Informació sobre la situació de l'educació al món, serveis i eines en línia, bases de dades, accés a publicacions sobre educació, vídeos i molts recursos més, en aquest portal de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura. 
  • Educació i formació a la Unió Europea: Notícies i informació sobre els programes, les accions i les polítiques en matèria educativa de la Unió Europea (en anglès, francès i alemany)
Bona setmana a tots!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada