dimarts, 4 de febrer del 2014

Aprenentatge a Internet

Hola companys!

Com ja vam comentar, podem utilitzar Internet des de diverses perspectives. La setmana passada el vam analitzar com a mitjà de comunicació i expressió, i en aquest tema ho farem com a suport didàctic per a l'aprenentatge. 
Agafem aquesta qüestió com a punt d'inici: Quins recursos hi ha a Internet i com podem utilitzar Internet per a crear processos d'ensenyament-aprenentatge per als nostres alumnes?
Tot seguit, hem analitzat els principals recursos que podem trobar per a crear processos d'ensenyament - aprenentatge motivadors i dinàmics; entre els que destaquem:
  • Les WebQuests: considere que aquest recurs és una eina molt bona per a l'aprenentatge sobretot perquè són els alumnes els que han d'utilitzar la seua imaginació i les seues habilitats per resoldre una determinada tasca. A més, les respostes no se li donen predefinides, sinó que les han de cercar i descobrir per ells mateixos. A més, ens permet també als docents captar l'atenció dels alumnes perquè podem tractar temes que siguen del seu interès i així, fer més significatiu l'aprenentatge. Dels directoris de WebQuests que ens han oferit, he indagat per diverses i em quede amb una de llengua i literatura catalana: "El vostre diari d'Anna Frank".Aquesta webquest té com a objectiu que els alumnes (en aquest cas els destinataris són de 2n d'ESO) coneguen l'entorn en què es va escriure el diari i convertir-se en un dels protagonistes. Motivador, veritat? He treballat aquest recurs a l'aula i la veritat que els alumnes gaudeixen molt realitzant-la, per tant, l'aprenentatge i la motivació van agafats de la ma. 

  • Les caceres del tresor: aquests recursos, molt relacionats amb les WebQuests, pense que també són molt útils per treballar a l'aula perquè afavoreix la iniciativa, la responsabilitat, l'autonomia i l'aprenentatge significatiu. Aleshores, perquè no fer de l'aprenentatge dels nostres alumnes una aventura? De les diferents caceres del tresor, m'ha resultat interessant aquesta: "El nombre pi", una cacera del tresor de l'àrea de matemàtiques adreçada a l'alumnat de secundària i batxillerat. També vaig fer ús d'aquest recurs en les pràctiques de la carrera, i també resulta molt útil per treballar aspectes més concrets. 

  • Els blogs: un altre recurs efectiu que ens permet compartir coneixement així com publicar informació per a què els nostres companys puguen llegir-nos, comentar-nos o afegir noves idees. I sabem que aquesta idea és certa perquè nosaltres estem sent autors d'un amb aquesta assignatura! Vos adjunte la direcció d'un blog que he trobat al directori amb la finalitat d'intercanviar experiències, opinions i comentaris sobre els llibres i propostes globals d'escola: "La Teca" 



  • Les wikis: aquest recurs no l'he treballat mai a l'aula, però pense que també pot ser molt efectiu gràcies a la possibilitat de compartir informació, crear-ne de nova i revisar la ja existent. D'aquesta manera podem crear una plataforma que contínuament estiga millorant-se. Com a exemple, aquesta wiki m'ha paregut interessant: "Materials de clàssics grecs"


Espere que vos hajen agradat les meues recomanacions sobre aquests recursos i en algun moment vos siguen d'utilitat, que passeu una bona setmana. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada